Biserica ortodoxă nouă Sfântul Nicolae

Biserica ortodoxă nouă Sf. Nicolae

La mijlocul veacului al XIX-lea, comunitatea ortodoxă a Râșnovului avea drept loc de închinare vechea biserică medievală, redimensionată în doua etape majore în anii 1679 și 1773. Însă și extins, spațiul bisericii devenise insuficient pentru o comunitate devenita majoritară în Râșnov după anul 1850.

Astfel, în perioada 1875-1878 a fost ridicata o nouă biserică de zid. Fondurile necesare construcției au fost asigurate, mai întâi, din veniturile vechii biserici, apoi prin contribuția poporului român râșnovean și prin donațiile primite de la sud de Carpați.

Biserica ortodoxă a fost construită după planurile inginerului Carol Gertner de către meșterul Andrei Weber. Lucrările de construcție au fost conduse de preotul Radu Petric.

În iarna anului 1885, pictorul brașovean Mișu Popp (1827-1892), reprezentant important al academismului românesc, a pictat tâmpla iconostasului de lemn.

La 1 septembrie 1886, biserica nouă din Râșnov, cu același hram al Sfântului Nicolae a fost sfințită de mitropolitul Ardealului, Miron Romanul.

În exterior, biserica are o arhitectură dominată la apus de un turn cu cinci nivele. În interior, s-a apelat la forme arhitecturale monumentale – arcade largi și înalte, cupole ample ridicate pe pilaștri și pandantivi, coloane, ferestre largi și un iconostas amplu, la care picturile lui Mișu Popp au fost încadrate de o bogată ornamentație din lemn și stuc.

Pereții interiori ai bisericii au fost pictați abia după terminarea primului război mondial. Lucrarea aparține lui Capadaev și a fost terminată în 1929.

Comments

comments